Povijest - 70 godina iskustva

Graditeljstvo je svjedok vremena

Graditeljstvo je oduvjek bilo među najcjenjenijim ljudskim djelatnostima; ono je svjedok određenog vremena.

1946. godine, samo godinu dana nakon službenog završetka jednog od najtragičnijeg i najstrašnijeg razdoblja u novijoj povijesti, II. Svjetskog rata, u Varaždinu je osnovano građevinsko društvo, počeci današnjeg Zagorje - Tehnobetona d.d.

Društvo je osnovano sa ciljem obnove i rekonstrukcije ratom porušenih i oštećenih objekata. Zahvaljujući dobroj organizaciji, želji i volji čelnih ljudi Društva, ali i ekonomski plodnom podneblju baroknog Varaždina, smještenog podno pitomih zagorskih brežuljaka, Društvo kroz godine jača svoje kapacitete i širi svoju djelatnost, njegov naziv je izložen promjenama, no uvijek se u nazivu Društva zadržava riječ „Zagorje“.

Djelatnost je bila i ostala, izvođenje građevinskih radova u visokogradnji i niskogradnji, dok se danas djelatnost Društva proširila i na izvođenje armirano - betonskih konstrukcija, projektiranje građevinsko - tehničke dokumentacije, proizvodnju i prodaju građevinskog materijala i betonskih proizvoda. Danas, 70 godina nakon osnutka, Društvo nosi naziv „Zagorje - Tehnobeton“ d.d. i kao što duga u sebi sadržava paletu boja, tako ovo Društvo uspjeva objediniti široku paletu proizvoda, djelatnosti i spektar organiziranog poslovanja.

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća „Zagorje“ je objedinjavalo niz manjih građevinskih poduzeća, pa isto prerasta u građevinski kombinat „Zagorje“. Povečava se opseg djelatnosti i broj zaposlenih. Ljudski potencijal oduvijek je bio skriveno blago „Zagorja“.

Da se povijest ponavlja neosporna je činjenica. Možda je jedan od razloga i taj što nas povijest pokušava naučiti što i kako živjeti. Izreka u muci se poznaju junaci čini nam se prigodna jer u teškim trenucima opstaju samo oni koji imaju i pamet i snagu. Sedamdesetih godina ovo je Društvo brojilo najviše zaposlenika, njih čak četiri tisuće. Ipak, desetak godina kasnije, odlukom o istupanju OOURa iz kombinata ono prestaje postojati, stvaraju se samostalne radne jedinice, a broj zaposlenih u pola se smanjuje. Svoju snagu Društvo je potvrdilo tada, a potvrđuje ju ponovo danas, u vrijeme globalne ekonomske krize.

Prošlost Varaždina predstavlja neprocjenjivu baštinu vrijednosti graditeljstva. Zagorje - Tehnobeton d.d. gradi objekte ali i obnavlja i preuređuje brojne palače i sakralne objekte, bilo da se radi o modernističkoj arhitekturi ili formiranju fizionomije baroknog tkiva grada Varaždina.

Da ovo Društvo nije samo organizator i graditelj već da i indirektno sudjeluje u životu, povijesti i kulturi grada Varaždina govore i trajni pokazatelji, poput ostvarenja poznatog varaždinskog umjetnika Julija Merlića čije autorsko ostvarenje, žbukorez, krasi zgradu Zagorje – Tehnobetona d.d. u Aninoj ulici u Varaždinu.

Izrada web stranica: marker.hr